PARTAJ BUNURI COMUNE DUPA DESFACEREA CASATORIEI

Bunurile pe care sotii le-au dobandit in timpul casatoriei apartin concomitent amandurora cu drept de proprietate comuna, conform legislatiei in vigoare, fara ca vreunul dintre soti sa detina o cota-parte determinata asupra bunurilor comune.

In categoria bunurilor comune, achizitionate de soti pe durata casatoriei, ce pot fi supuse partajului, intra:

  • Bunuri mobile (obiecte de uz casnic, mobilier, obiecte de valoare, obiecte de artă, mijloace de transport, etc)
  • Bunuri imobile ( terenuri, case, apartamente, diferite constructii)
  • Valori mobile (sume de bani comune)
  • Alte bunuri dobandite in timpul casatoriei chiar daca sunt trecute doar pe numele unuia dintre soti.

Atunci cand intervine desfacerea casatoriei, sotii se pot intelege asupra modalitatii de impartire a bunurilor, iar in caz de neintelegere instanta de judecata va dispune prin hotarare judecatoreasca.

Conform legislatiei in vigoare, cotele parti pleaca de la o impartire de 50% – 50% insa instanta de judecata va avea in vedere la pronuntarea hotararii contributia fiecaruia dintre soti la dobandirea si conservarea bunului respectiv si va decide in ce proportie vor fi impartite bunurile comune.

Asistenta juridica oferita de catre un avocat specializat in dreptul familiei este mai mult decat recomandabila, pentru a obtine tot ceea ce ti se cuvine. Avocatul va inainta instantei de judecata cererea prin care solicita impartirea bunurilor pe care tu o consideri corecta, motivand-o intr-un mod profesionist.

Printre probele implicate intr-un astfel de proces, mentionam documente fiscale de achizitie si plata, facturi, chitante, contracte, rapoarte de expertiza, martori, etc.

Nu fac obiectul partajului  urmatoarele tipuri de bunuri:

  • bunurile pe care doar unul dintre soti le-a mostenit sau i-au fost donate,
  • bunurile de uz personal,
  • bunurile folosite de catre unul dintre soti pentru exercitarea profesiei,
  • sume de bani obtinute din valorificarea unui bun propriu.

 Asistenta juridica oferita de Cabinet de Avocat Tudor Sidonia specializat in probleme de dreptul familiei asigura, in general urmatoarele servicii:

  • consultanta juridica completa legata de proces si procedura de desfasurare,
  • redactarea documentelor necesare dosarului,
  • reprezentarea juridica la fiecare termen al procesului astfel incat prezenta dumneavoastra nu mai este obligatorie,
  • alte servicii suplimentare: legalizari judecatoresti, obtineri de documente, prezenta la negocieri, expertize etc.

Costurile unui dosar de partaj implica achitarea unei taxe de timbru stabilita ca procent din valoarea estimata a masei partajabile si a onorariului de avocat. Taxele de timbru se achita anticipat. Onorariul de avocat difera de la o speta la alta, fiind stabilit in functie de mai multe criterii.

In cazul in care partile nu se inteleg asupra modalitatii de impartire a bunurilor, va fi necesara efectuarea unei expertize in dosar.

Pentru o solutionare a cauzei cat mai rapid, civilizat si avantajos, este recomandat sa apelati la un avocat specializat in divort.

Cabinet de Avocat Sidonia Tudor va sta la dispozitie telefonic la 0747 307 729, prin email la office@avocatdivort.com.ro sau online prin sectiunea “Avocat online”


Cabinet de avocatura specializat in partaj din Bucuresti

Cabinet de avocatura specializat in partaj din Bucuresti. Avocat specializat in partajul bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei. Avocat din Bucuresti cu experienta, inclusiv in procesele de divort cu minori: custodia copilului & pensie alimentara! Suna AZI un avocat bun!