Ordinul provizoriu de protectie este reglementat de prevederile Legii nr. 174/2018, care modifica si completeaza Legea nr. 217/2003 privind prevenirea si combaterea violentei domestice. Din punct de vedere juridic ordinul de protecție apara victimele violentei domestice si se refera la orice inactiune sau act intentionat de violenta fizica, sexuala, psihologica, economica, sociala sau spirituala care are loc in mediul familial sau intre soti sau fosti soti.
Exista mai multe tipuri de violenta pentru care se poate emite un ordin de protectie, respectiv:
- a) violenta psihologica– impunerea voinţei sau a controlului personal, provocarea de stări de tensiune şi de suferinţă psihică în orice mod şi prin orice mijloace, prin ameninţare verbala sau în orice altă modalitate, santaj, violentă demonstrativa asupra obiectelor şi animalelor, etc.
- b)violenta fizica– vatamarea corporala ori a sanătătii prin lovire, imbrancire, trantire, tragere de par, intepare, taiere, ardere, strangulare, muscare, în orice formă şi de orice intensitate, inclusiv mascate ca fiind rezultatul unor accidente, prin otrăvire, intoxicare, precum şi alte acţiuni cu efect similar, supunerea la eforturi fizice epuizante etc.
- c)violenta sociala– impunerea izolarii persoanei de familie, de comunitate şi de prieteni, interzicerea frecventării instituţiei de invatamant sau a locului de muncă, interzicerea/limitarea realizarii profesionale, impunerea izolarii, inclusiv in locuinta comuna, privarea de acces în spaţiul de locuit, deposedarea de acte de identitate, privare intentionată de acces la informatie, precum şi alte actiuni cu efect similar etc
Ordinul de protectie provizoriu este emis de catre politistii care, in exercitarea atributiilor de serviciu, constata ca exista un risc iminent ca viata, integritatea fizica ori libertatea unei persoane sa fie pusa in pericol printr-un act de violenta domestica, in scopul diminuarii acestui risc.
Prin urmare, organul de politie chemat la locul incidentului, poate emite ordinul de protectie provizoriu, prin prisma evaluarii situatiei de fapt constatate, in cazul in care constata existenta unei situatii de risc pentru victima.
Conform dispozitiilor legale, prin ordinul de protectie provizoriu se impun, pentru o perioada de 5 zile, una ori mai multe masuri de protectie precum:
- a) evacuarea temporara a agresorului din locuinta comuna, indiferent daca acesta este titularul dreptului de proprietate;
- b) reintegrarea victimei si, dupa caz, a copiilor in locuinta comuna;
- c) obligarea agresorului la pastrarea unei distante minime determinate fata de victima, fata de membrii familiei acesteia, ori fata de resedinta, locul de munca sau unitatea de invatamant a persoanei protejate;
- d) obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere;
- e) obligarea agresorului de a preda politiei armele deținute.
Ordinul de protectie se emite pentru o durata de 5 zile. Poate fi prelungit pana la data emiterii ordinului obisnuit, in situatia in care exista o astfel de solicitare.
Dupa obtinerea ordinului de protectie provizoriu, victima trebuie sa se adreseze instantei de judecata pentru a obtine un ordin de protectie definitiv pana la 6 luni de zile, acesta putand fi dat doar de catre instanta de judecata.
Ordinul de protectie emis de catre instanta judecatoreasca se emite de catre judecatoria de pe raza teritoriala in care isi are domiciliul sau resedinta victima, iar procedura de solutionare a cererii se face in termen de 72 ore.
In cadrul dosarului poate fi admnistrat orice mijloc de proba precum: mesaje, înregistrări cu telefonul, martori, declaratii ale vecinilor.
Hotararea prin care se dispune ordinul de protectie este supusa numai apelului, in termen de 3 zile de la pronuntare daca s-a dat cu citarea partilor si de la comunicare daca s-a dat fara citarea lor.
Asistenta juridica oferita de un avocat specializat este recomandabila si va poate spori sansele de administrare a unui probatoriu mai eficient in vederea obtinerii ordinului.
Cabinet de Avocat Sidonia Tudor va sta la dispozitie telefonic la 0747 307 729, prin email la office@avocatdivort.com.ro sau online prin sectiunea “Avocat online”