ASPECTE GENERALE REFERITOARE LA RECUNOASTEREA DIVORTULUI
Orice modificare survenita in afara Romaniei in statutul civil al unei persoane trebuie declarata in fata autoritatilor romane.
Modificarea poate fi rezultatul intocmirii unui act de stare civila sau, dupa caz, dispusa printr-o printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, ori printr-un act administrativ, si se comunica autoritatii administratiei publice locale unde s-a intocmit actul de nastere, de casatorie sau de deces al persoanei la care aceasta modificare se refera, in vederea inscrierii mentiunilor corespunzatoare (art.9 din Legea 119/1996 privind actele de stare civila).
Daca nu veti parcurge aceste demersuri legale de recunoastere, veti figura in continuare casatorit in fata autoritatilor romane.
Divortul realizat in strainatate poate fi recunoscut in Romania fie prin transcrierea lui directă la Starea Civilă, fie printr-un proces de instanta de recunoastere – exequator, în funcție de particularitatile situatiei in care va aflati.
CAND TREBUIE PARCURSA PROCEDURA DE RECUNOASTERE A DIVORTULUI
Daca ati divortat intr-o tara care se afla in afara Uniunii Europene, atunci exista două cazuri:
- Inregistrarea divortului la Serviciul de Stare Civila competent, daca cetateanul roman, ce solicita inscrierea divortului din strainatate, era si cetatean strain in momentul divortului din strainatate.
- Recunoasterea hotararii de divort de catre instanta judecatoreasca, in situatia in care cetateanul roman, ce solicita inscrierea divortului din strainatate, nu era si cetatean roman in momentul divortului.
In acest caz, recunoasterea divortului se face de catre Tribunalul ultimului loc de domiciliu din tara sau de catre Tribunalul Bucuresti – printr-o procedura care se numeste exequator. Petentul va depune la Tribunal o cerere prin care va solicita recunoasterea de catre Statul Roman a hotararii de divort pronuntata in strainatate.
Dupa obtinerea hotararii Tribunalului, solicitantul se va adresa Serviciului de Stare Civila pentru a opera modificarea starii sale civile.
DOCUMENTE NECESARE PENTRU DOSARUL DE RECUNOASTERE A DIVORTULUI
In mod obligatoriu va trebui sa prezentati documentul ce atesta desfacerea casatoriei si care trebuie sa aiba aplicata apostila conform Conventiei de la Haga din 1961 sau in cazul in care este emis de catre o tara care nu este semnatara a conventiei, documentul trebuie sa fie supralegalizat.
De asemenea, dosarul va trebui sa contina copii ale documentelor dumneavoastra de stare civila si informatii referitoare la conditiile desfasurarii divortului, de cat timp este definitiv, informatii privind numele purtat de soti dupa divort, revenire la numele purtat anterior casatoriei.
Pentru demersurile de recunoastere a sentintei de divort de catre o instanta/autoritate din Romania, persoanele interesate pot imputernici un avocat din Romania care sa ii reprezinte, fara ca prezenta lor sa mai fie necesara.
In cele mai multe din cazuri, procesul de recunoastere a divortului dureaza 1-2 termene de judecata si nu este necesara prezenta dumneavoastra la depunere sau la termenele de judecata.
Ca avocat, te pot ajuta online sa obtii recunoasterea hotararii de divort pronuntate in strainatate daca imi scrii aici . O poti face si prin mijloacele de socializare sau whatsApp.
Cabinetul nostru este specializat in recunoasterea divortului din strainatate!
Cabinet de Avocat Sidonia Tudor va sta la dispozitie telefonic la 0747 307 729, prin email la office@avocatdivort.com.ro sau online prin sectiunea “Avocat online”