CUM POT SA MA REABILITEZ?
Rolul actiunii de reabilitare este acela de a inlatura consecintele condamnarii unei persoane care a savarsit o infractiune, in anumite conditii expres prevazute de codul penal.
Legislatia in vigoare reglementeaza doua tipuri de reabilitare, de drept sau judecatoreasca.
REABILITAREA DE DREPT
In cazul condamnarii cu amenda, inchisoare de cel mult doi ani sau inchisoare suspendata sub supraveghere, daca persoana condamnata nu a savarsit alte infractiuni in termen de 3 ani, aceasta poate fi reabilitata. Trebuie remarcat faptul ca, in cazul expirarii perioadei de supraveghere, daca persoana condamnata nu comite alte fapte penale, reabilitarea juridica nu va interveni in acel moment, ci in termen de 3 ani de la data expirării perioadei de supraveghere.
CUM SE OBTINE REABILITAREA DE DREPT
La implinirea termenului de 3 ani prevazut de art. 165 Cod Penal, daca persoana condamnata nu a mai savarsit o alta infractiune, autoritatea care tine evidenta cazierului judiciar va sterge din oficiu mentiunile privind pedeapsa aplicata condamantului.
In cazul in care stergerea condamnarii nu a operat din oficiu, puteti formula o cerere de constatare a interventiei reabilitarii de drept si o veti depune la instanta care a judecat in prima instanta cauza in care s-a pronuntat condamnarea sau la instanta corespunzatoare in grad in a carei raza teritoriala isi are domiciliul condamantul.
CONSECINTE
Reabilitarea de drept face sa inceteze interdictiile, decaderile si incapacitatile care au decurs din condamnare.
REABILITAREA JUDECATOREASCA
Reabilitarea judecatoreasca poate interveni in urmatoarele conditii:
- nu a savarsit o alta infractiune in intervalul de timp prevazut in art. 166;
- a achitat integral cheltuielile de judecata si si-a indeplinit obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare, afara de cazul cand acesta dovedeste ca nu a avut posibilitatea sa le indeplineasca sau cand partea civila a renuntat la despagubiri.
CINE POATE FORMULA CEREREA DE REABILITARE JUDECATOREASCA
Titularul cererii de reabilitare este condamnatul, iar dupa moartea acestuia, cererea poate fi formulata de sot sau de rudele apropiate.
In ceea ce priveste competenta, legislatia prevede ca instanta competenta sa judece cauza este instanta care a judecat in prima instanta cauza in care s-a pronuntat condamnarea, fie instanta corespunzatoare in grad in a carei raza teritoriala isi are domiciliul condamantul sau in care a avut ultimul domiciliu, daca la data introducerii cererii domicilieaza in strainatate.
Insa, conform practicii si cu scopul de a fi cat mai eficient procesul este indicat ca sa fie introdusa cererea la instanta care a judecat cauza in fond si care are in arhiva toate datele cazului, inclusiv cele privind executarea pedepsei.
ANULAREA REABILITARII JUDECATORESTI
Anularea intervine atunci cand dupa acordarea reabilitarii se descopera ca persoana a suferit o alta condamnare, care daca ar fi fost cunoscuta, ducea la respingerea cererii de reabilitare.
Daca sunteti interesat de reabilitarea cazierului in sensul stergerii informatiilor privitoare la condamnarile penale si doriti sa colaborati cu Cabinetul nostru – Avocat Reabilitare, ne puteti contacta telefonic la 0747 307 729, prin email la office@avocatdivort.com.ro sau online prin sectiunea “Avocat online” .