Exequatur

Exequatur este un termen juridic folosit pentru a descrie procedura prin care o hotărâre judecătorească străină poate fi recunoscută și executată într-o altă țară.

În general, fiecare țară are propriile sale proceduri legale prin care hotărârile judecătorești străine pot fi recunoscute și implementate. Procedura de exequatur implică obținerea unei hotărâri judecătorești de la instanța din țara de origine și solicitarea recunoașterii și executării acelei hotărâri într-o altă țară.

pensie alimentara 2023

De obicei, procedura de exequatur presupune următorii pași:

  1. Depunerea cererii: Persoana care solicită recunoașterea și executarea hotărârii judecătorești străine trebuie să depună o cerere la instanța competență din țara în care se dorește recunoașterea. Cererea trebuie să fie însoțită de documentele relevante, inclusiv hotărârea judecătorească străină și o traducere legalizată a acesteia.
  2. Verificarea eligibilității: Instanța va verifica dacă hotărârea judecătorească îndeplinește anumite criterii de eligibilitate pentru recunoaștere și executare în conformitate cu legea țării în care se face cererea. Aceste criterii pot varia în funcție de jurisdicție, dar de obicei includ aspecte precum competența instanței străine, notificarea corectă a părților și respectarea principiilor de ordine publică a țării solicitate.
  3. Audierea: În unele cazuri, instanța poate programa o audiere pentru a analiza cererea de exequatur. La audiere, părțile implicate sau avocații lor pot prezenta argumente și probe în sprijinul sau împotriva recunoașterii și executării hotărârii judecătorești străine.
  4. Decizia instanței: Instanța va emite o hotărâre prin care se decide asupra cererii de exequatur. Aceasta poate fi în favoarea recunoașterii și executării hotărârii judecătorești străine sau poate refuza recunoașterea în anumite circumstanțe specifice.

Este important de menționat că procedura de exequatur poate varia semnificativ în funcție de jurisdicție. De aceea, este recomandat să consultați un avocat specializat în dreptul internațional privat în țara în care doriți să obțineți recunoașterea și executarea unei hotărâri judecătorești străine, pentru a primi informații și asistență juridică specifică în cadrul respectiv.

Leave a Comment