Divortul din culpa exclusiva a unuia dintre soti
Printre cazurile de divort reglementate de Codul Civil regasim si divortul din culpa exclusiva a unui dintre soti.
Mentionam ca sotul care fi gasit vinovat pentru destramarea relatiei este sanctionat de lege prin intermediul instantei de judecata.
Conform legislatiei in vigoare din Romania, divortul poate fi dispus de catre instantele de judecata. Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie sau adoptati, desfacerea casatoriei poate fi constatata de catre ofiterul de stare civila ori notarul public arondati locului in care s-a oficiat casatoria sau ultimei locuinte comune a sotilor. Acestia vor elibera un certificat de divort.
Exista doua situatii ce se pot derula pe parcursul actiunii de divort:
- sotii pot ajunge la o intelegere in ceea ce priveste divortul
- partile nu reusesc sa ajunga la o intelegere amiabila
In functie de aceste criterii, divortul poate fi prin acord (amiabil) ori divort din motive temeinice: divort din culpa comuna, divort din culpa exclusiva a unuia dintre soti.
Motive care pot duce la pronuntarea unui divort din culpa exclusiva sunt infidelitatea, comportamentul violent, fizic si psihic, refuzul de a locui impreuna cu sotul/sotia fara un motiv justificat, dependenta de alcool, neglijarea familiei iar ele vor fi consemnate de catre judecator in cuprinsul hotararii pe care o va pronunta.
Exista si consecinte care decurg din desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a unui dintre soti, acestea fiind:
- Daune morale – poti obtine despagubiri pentru prejudiciul suferit in urma desfacerii casatoriei.
- Recuperarea cheltuielilor de judecata
- Prestatia compensatorie – daca casatoria a durat peste 20 de ani iar desfacerea căsătoriei ar produce un dezechilibru major in viata ta, poti obtine obligarea sotului vinovat la plata unor daune periodice denumita prestatie compensatorie.
- Autoritatea parinteasca – deoarece motivele pentru desfacerea casatoriei se suprapun in parte cu cele privind autoritatea parintească exclusiva, un motiv intemeiat pentru a solicita desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a celuilalt sot este acela de a obtine autoritatea parinteasca exclusiva si domiciliul minorului.
Pentru siguranta castigarii dosarului va fi necesar sa apelati la un avocat specializat in astfel de spete. Bineinteles ca daca daca stiti regulile de procedura civila, va descurcati sa redactati corect și complet o cerere de chemare in judecata, și cuvinte precum „intampinare”, „sanctiunea anularii cererii”, etc, nu va sperie, atunci probabil că nu aveti nevoie de un AVOCAT. Pentru celelalte cazuri, mai bine consultati unul.