Pensia alimentara in urma divortului 2023

Pensia de intretinere a copilului este stabilita in functie de veniturile parintelui ce urmeaza sa platească pensia de crestere a copilului minor si de minorii dintr-o eventuala alta casatorie ulterioara sau minorii aflati in intretinere la momentul divortului.

Pensia de intretinere va fi datorata de catre parintele alaturi de care copilul nu locuieste si poate fi stabilita la momentul divortului prin act notarial sau hotarare judecatoreasca.

Conform dispozitiilor art. 529 Cod Civil:

  • Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
  • Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
  • Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

Regula privind obligatia de intretinere o reprezinta executarea in natura si numai daca nu se realizeaza de bunavoie aceasta, se va dispune executarea prin plata unei pensii de intretinere, stabilita in bani. Prin urmare, stabilirea unei pensii de intretinere in bani reprezinta o situatie de exceptie care intervine in cazul in care unul dintre parinti nu se achita de aceasta obligatie sau solicita expres sa isi indeplineasca obligatia de intretinere prin plata unei pensii de intretinere (alimentare) in bani.

Dispozitiile art. 530 Cod Civil stabilesc ca:

  • Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională.
  • Dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani.
  • Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere. Dispoziţiile art. 529 alin. (2) şi (3) rămân aplicabile.

Pensia de intretinere este datorata pana la implinirea varsta majoratului dar si ulterior, pana la varsta de 26 ani, in cazul in care copilul isi va continua studiile.

pensie alimentara 2023

Pensia de intretinere stabilita de catre instanta judecatoreasca trebuie sa asigure copilului un venit lunar minim, platit de catre parintele caruia nu ii este incredintat.  Atunci cand veniturile parintelui se modifica, pensia alimentara poate fi majorata sau micsorata de catre instanta de judecata.

Daca ulterior stabilirii valorii pensiei de intretinere apar modificari care sa ingreuneze plata pensiei alimentare, atunci instanta de judecata poate decide micsorarea valorii acesteia. Astfel de modificari pot fi: majorarea cheltuielilor, diminuarea veniturilo sau chiar situatia in care copilul petrece la fel de mult timp la parintele nerezident ca cel rezident.

De cealalta parte, putem discuta si de majorarea valorii pensiei de intretinere pentru ca in momentul in care se stabileste pensia de intretinere se pun in discutie, in principal nevoile minorului si situatia materiala a parintelui debitor. Atunci cand pensia este stabilita procentual, practic aceasta va creste in functie de majorarile care vor exista in cadrul veniturilor nete ale debitorului.

O problema ar putea aparea in situatia in care pensia este stabilita in cuantum fix. Luand un caz practic, la momentul stabilirii, pensia de intretiere era in cuantum de 500 lei lunar, în anul 2010. In prezent, preturile au crescut substantial, nevoile de viata ale copilului, au crescut, prin urmare ar fi inechitabil ca pensia sa ramana in acelasi cuantum.

In situatia in care pensia alimentara a fost stabilita printr-o hotarare judecatoreasca, aceasta reprezinta titlu executoriu dupa ce devine definitiva, iar dupa acest moment puteti merge la un avocat sa va ajute cu dosarul pentru executare silita.

O alta optiune este plangere penala pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie. Conditia ca plata sa nu fie executata timp de 3 luni consecutiv cu rea – credinta. Daca pana la terminarea urmariri penale se executa obligatia se poate renunta la introducerea actiunii in judecata.

Daca sunteti in cautarea unui avocat pentru pensie alimentara, va invitam sa contactati echipa noastra de avocati din Bucuresti si sa aflati toate informatiile necesare.

Leave a Comment